Fusson, akinek nincs bora

BOR. Szentesen, kóstolva...

Friss topikok

borklub plussz, az eddigi legnagyobb élménnyel

2009.11.24. 12:44 :: peer_gynt

 Mivel csöpp kis társaságunk rendelkezik egy saját különbejáratú művészemberrel is, így ha a mi cSABÓsZABÁnknak valami kreatív alkotás ötlete támad, segítjük, ahol tudjuk. Ha ez még azzal is együtt jár, hogy bontani kell pár palack bort, akkor különösen örülünk, ha pedig a még csak ötlet szintjén létező jövendőbeli alkotás szerves részét egy hajdan bort magában örző üveg képezi, akkor kötelességünknek érezzük, hogy támogassuk tetleg is barátunkat.

Ilyen okból kifolyólag lezajlott az első alternatív Fusson, akinek nincs bora (mivel a cseh estnek annyi előnye mégis volt, hogy kvázi keresztelő lett belőle) plusz. És ahogy ilyenkor lenni kell, a borklub eddigi legkomolyabb élményét is átélte a csapat, persze nem volt ez túl nagy meglepetés.

Nem tematikus kóstoló volt, csak baráti borozgatás, de azért pár szót írtam, a borokról is, és az est későbbi részében főleg az aranyköpéseket. Azért először a borokról:

Gizella pince

Gizella Pince Futurmint 2007

Kedves barátom a borász Szilágyi Laci, és másik két 2007-es tétel többször szerzett már szép pillanatokat a számomra. A Látomás Cuvée egy nagyon korrekt édesbor, de az igazi kedvencem a pincétől a Battonage Furmint, ami 2007-ben félszáraz maradt, de ez a pici cukor olyat kerekített a boron, hogy bárki, akivel együtt kóstoltam, csak áradozott róla. De vissza a futurminthoz (bár szivesebben kóstoltam volna a battit). Lehet, hogy csak ezen az estén, de nem hozta a legjobb formáját, nem volt nagy sikere. Szép, szalma szín, visszafogott, főleg vaníliás illat -  kapott a bor egy kis barrique érlelést - mögötte ásványok.Ízében pici gyümölcsösség, és erőteljes sósság, elég rövid lecsengéssel. Többet vártam. Kóstoltam már máskor és szebb volt.

Egy nem túl lelkes busó :)

Második borunk az este folyamán János szerzeménye Mohácsról, a Planina Borház Lelkes fantázianéven futó bora 2008-ból. Honnan a név? Az ültetvény, ahonnan a borhoz való szőlőt(,ami egyébként ezerjó, chardonnay, olaszrizling és zöldveltelíni) szüretelték, egy régi temetőre telepítették... morbid, de érdekes.

Tiszta mély arany szín, intenzív, sokrétű gyümölcsös illat, minden pörgetéskor más és más. Ízében az első felütés lágy, de aztán előtör egy furi fanyar íz, ami számomra kellemetlen, Gyulának érdekes. János szerint tipikus hétfő esti bor {"Házasnak lenni jó"}.

Végül, de nem utolsó sorban következett az, ami miatt összejöttünk, kiürítésre került az a palack, ami az alkotás alapját adja majd.

Amikor minden apró részlet a helyén van!

Demeter Zoltán Lapis 2007

Hogy a szerzőjének gondolataihoz közel maradjunk, - és ez nem nehéz, mivel mindannyian egy hozzáállással közelítettünk a borhoz - nem kutatom a különböző illat- és ízjegyeket (talán már az eddigiekből is kitűnt, hogy nem is ez a fő vezérirány nálam, mikor egy bort kóstolok). Csabi szerint összetett bor, erre válaszként Gyula szerint a kezünket-öszetett... Egy bor, ami nehezen enged közel magához, de ez azért van mert sokat kell még tanulnom, hogy tényleg a közelébe kerülhessek. {János! Ezt mondtad: "Szeretnék ehhez a poszthoz egy csúnya kommentet írni!" Nos akkor ne felejtsd el...} És kb 1 órával később, mikor már csak az én poharamban volt Lapis, Csabi kiadta az új jelszót: "Fusson, akinek van bora!". Nagyon sokat ad ez a bor, igazán nagy élmény inni. Még napokkal később is emlegettük, és azt gondolom, fogjuk még kóstolni a közeljövőben...

És ahogy a poszt elején is írtam, az este második fele igen komoly volt aranyköpések tekintetében (bár a borok jellemzése közbe is beszúrtam párat, azért a két legnagyobb még hátra van). Ime:

Gyula: "Olyan buli volt, hogy csaj volt a nő!" - ejj de jó lenne egy ilyenbe elmenni. Irigyeljük Gyulát azóta is :)

És mivel összejövetelünk estéjét egy szomorú haláleset árnyékolja, házigazdánkhoz, Csabihoz, pedig a a korház előtt vezet az út, így egy meglepő csoportra lettünk figyelmesek, akik elég hangosak volt, valamint rendőrök kellettek a korházon kívül tartásukhoz, bánatuk oly nagy volt, szerettük elvesztése miatt. Végül Csabi jött rá, hogy rosszul értelmeztük a látottakat, és a rendezvény, amin keresztül vágtunk nem más volt, mint a: "Páneurópai Cigány Dzsembori"

(most így megkérdezem utólag, hogy méltó ez a befejezés egy Lapis után?)

1 komment

Címkék: tokaj demeter zoltán lapis mohács lelkes gizella pince futurmint planina borház

A bejegyzés trackback címe:

https://fussonakineknincsbora.blog.hu/api/trackback/id/tr271548695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illat Király 2009.12.18. 13:23:07

ööö... nem akarok előre szaladni, de a második összejövetelünk (mármint cSABÓsZABÁnál a második)után a korháznál ismét egy meglepő csoportra lettünk figyelmesek, ami nálam a "Páneurópai Cigányasszony verés" néven íródik be a történelem könyvünkbe.
Előre félek, hogy a legközelebbi összejövetelünkor mi fogad bennünket a korház előtt....
süti beállítások módosítása