Fusson, akinek nincs bora

BOR. Szentesen, kóstolva...

Friss topikok

a második szeánsz - ünnepi alkalom

2009.11.23. 15:52 :: peer_gynt

 (Itt elveszett a bejegyzés eleje, de hová lett? :) ) ...de mivel az este nem erről szólt, az ünnepelt kérésével összhangban, így a bejegyzés sem erről fog, de feltétlen megemlítendő, hogy utólag is boldog születésnapot kedves János!

Cabernet Sauvignon. Érdekes kérdés, részemről kevés tapasztalat, de az okosok azt mondják, nem érik be mifelénk. Vagyis nem érett be, mert elég nehéz lenne az elmúlt 2 és a jelenlegi évjáratra azt mondani, hogy nem volt ideális a szőlőnek (elég csak Taklerék '07-es válogatás CabSav-jukra gondolni, amit ugye 27-es mustfokkal szüreteltek :) nos ez minden csak nem éretlen).

A sor alapjául két 2001-es tétel szolgált, és a végére a koronát egy extra különlegesség szolgáltatta volna, és szolgáltatta is, bár félelem volt az állapotával kapcsolatban gazdájában - aktuális házigazdánkban, de szerencsére alaptalanul.

Első tétel, mintegy belövőnek szántuk.

Ikon Cabernet Sauvignon 2007

Tiszta, mély bíbor színe, erős lilás árnyalattal fiatal mivoltára utal. Először kicsit fülledt, animális illatokat érzünk, de ez a bor melegedésével, és pár pörgetéssel később kitisztul és keleti fűszerek, később pedig gyümölcsök veszik át a helyüket. Ízében erdeigyümölcsök az uralkodóak, viszont még elég élesek a savak, és a tannin is nyers, de egyre szebb, fél év múlva megnézzük ismét. Száraz pohárból gyönyörű csipkebógyós jegy tűnik fel.

János pincéjében

Günzer Tamás Villányi Cabernet Sauvignon 2005

Ez a tétel egy remek üzlet során került barátom birtokában egy Pannon Selection válogatás tagjaként. Nem volt tervben a kóstolása, de ahogy a bevezetőben is írtam, az utolsó tétel állapota kérdéses volt, így tekintettel arra, hogy az est során a minőség mellett a megfelelő mennyiségre is figyelnünk kell :) , ezért poharunkba került. Szerencsére. Sötét bíbor, barnás árnyalattal, színe alapján pont időben bontva. Illatában túlérett gyümölcsök, háttérben szolíd, de kellemes vanília. Ízben szintén lekvárosság, amit itt is szépen kerekít a fa. Talán lehetett volna kicsit hosszabb a lecsengés, de így is az este nyertese lett több mindenkinél.

Simon Cabernet Sauvignon 2001

Ejj de sokat vártam ettől a bortól. Túl sok embertől, és túl jókat hallottam róla, ezért nagyon készültem erre a borra. Végül ő lett az est csalódása, sajnos. Szép mély színű, szintén barnás árnyalattal, illatban itt is a túlérett, lekváros gyümölcsösség az uralkodó. Szájban hihetetlen nagy lendülettel indul, olyan savakkal, hogy vakon nem jutna eszembe, hogy 8 éves bor van a poharamban, de csak néhány pillanatról van szó, mivel az a brutális lendület a másodperc töredékéig tart, minden eltűnik, mintha soha nem is lett volna. De hogy a meglepetés azért még kellemetlenebb is legyen, az alkohol mégis ott marad, bántóan, egyedül. Régen biztos szép lehetett, sajnos mi már későn bontottuk.

Malatinszky Noblesse Cabernet Sauvignon 2001

Mély bíbor színe már erősen bebarnult neki is. Illatában a hordó dominál, vaníliával, kókusszal, édeskésen. Ízében fűszerek és hecsedli lekvár. Izgalmas bor, nála is a hosszabb lecsengést hiányoltam.

János pincéjében

És a sor végén a meglepetés. János barátunk olyan kincset osztott meg velünk, amilyenhez talán soha többé nem jutunk. Ugyanis egy a születése évéből származó 1976-os francia tétel került a dekantálóba (sajnos az én tanácsom miatt nem elég időre).

Chateau Leoville Poyferre Saint Julien 1976

Összetétel: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc  http://www.leoville-poyferre.fr/

Itt már maga a tény, hogy egy ilyen bort kóstolhattam, igazán felemelő volt, és igaz, a 8 és fél óra levegőztetés egy kicsit kevésnek bizonyult, de pici pörgetéssel teljesen kitisztult, komoly értéket felcsillantva. 33 év. Sokat kell még tanulnom, hogy hozzá merjek szólni egy ilyen borhoz. Most inkább csak örülök csendben, hogy sor került rá.

(Az est képei: http://picasaweb.google.hu/patakjan/KrisztusiVeresEst# )

1 komment

Címkék: balaton születésnap francia franciaország eger villány cabernet sauvignon simon malatinszky ikon cabernet jános günzer chateau leoville poyferre

A bejegyzés trackback címe:

https://fussonakineknincsbora.blog.hu/api/trackback/id/tr481546472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illat Király 2009.12.18. 13:16:50

Remek este volt...
Itt már fényképesen is dokumentálva lettek az események:

picasaweb.google.hu/patakjan/KrisztusiVeresEst?feat=directlink
süti beállítások módosítása