Fusson, akinek nincs bora

BOR. Szentesen, kóstolva...

Friss topikok

bikavér egy kis kanyarral

2009.12.08. 15:45 :: peer_gynt

 Valószínűleg soká esik még le a tojáshéj kis baráti borklubbunk fenekéről, de azért igyekszünk becsülettel. Egy ilyen próbálkozás volt decemberben egy bikavér vak(!)teszt is. Különösebb bukfenc nem volt a kóstolásban, de látszik, hogy alapvető dolgokat kell még összeráznunk, ha pontozni is akarunk. Így a többiek utólagos engedelmével ide nem is írnék pontokat, csak egy sorrendet, na meg persze a jegyzeteket.

Nem emlékszem pontosan, de talán az én fejemből pattant ki az ötlet, méghozzá azért, mert szolíd(-szelíd) kis gyűjteményem egyik darabja Vincze Béla 2005-ös évjáratú Bikavére volt, és ha már ez a - szerintem irányított, és botrányosan túllihegett, - szerencsétlen ügy napvilágot látott, és nekem pont van is egy palackkal abból a bizonyos kereskedelmi forgalomban kapható, és mesterséges glicerinnel dúsított (?) borból, hát dobjunk mellé még párat, csomagoljuk be őket, és lássuk mi lesz a végeredmény.

És ha már a többiek által tudott érdekesség ott van a sorban, és azt fogják keresni minden borban, hát legyen egy olyan is, amiről nem tudnak. Bekerült egy valószínűleg igen gyatra, abc-ben pár száz forintért kapható ital is, mely szintén cimkéjén viselheti a bikavér titulust. A vakteszt majd dönt, hogy mennyire tetszik anélkül, hogy tudnánk mi van a poharunkban.

Hosszúra nyúlt bevezetőm pedig úgy lesz teljes, ha megmagyarázom a címben olvasható kanyart. Mert ez se nem a Vincze Béla bora, se nem az olcsó, hanem egy mellé nyúlás. Szó szerint és képletesen is. Ugyanis üzletemben kapható Eszterbauer Tüke bikavér, és Nagyapám kadarka is, melyek közül sikeresen az utóbbit vittem magammal. Viszont a helyét megállta, de ezt majd lentebb. Tehát bikavérre fel!

(a borokat nem a kóstolás sorrendjében, hanem az elért eredmény szerint visszafelé, utolsótól az elsőig, írom le. a jegyzeteket összeollóztam, nem írom le külön külön mindenkiét-ellentmondás úgyse volt.)

 

Bárdi György

8. Fellegvár pince, vagy promontor bor, vagy valami ilyesmi Bikavér 2007

Ezt kellett volna megkóstoltatni a törökökkel, és nem hogy 150 évig, de 150 percig se maradnak itt "vendégségbe". Nem is vesztegetném rá a karaktert. Egyértelműen beteg, rossz bor. Én bele se mertem inni, volt aki megpróbálta, ki is köpte. Az még hozzá tartozik ehhez a borhoz, hogy Jánosunk IllatKirály beceneve ekkor tájt született meg...

7. Eszterbauer borászat Nagyapám Kadarka 2008

Kicsomagolás után rögtön értelmet nyert könnyed mivolta, szinte áttetszőssége. Illatában elsőre meglepő vegetális, tán savanyúkáposztás, ami levegőn teéjesen eltűnik, és kis szamócás-gumicukrosság után, egy kis pörgetés hatására málnában állapodik meg. Ízében is tartózkodik a komplexitástól, de az illatában megjelenő málna ízben is folytatódik, és mivel egész hosszú a lecsengés, így nem marad el sokkal a bikavérek mögött.

6. Heimann Bikavér 2006

Elegáns megjelenés, nem túl mély szín, és egy igazi dögös illat, amivel csak az a baj, hogy mintha nem is lett volna, eltűnt. Na ez meg mi? Kicsit rosszul esett mindenkinek, és értetlenül állunk az eset előtt.

5.Tóth István Egri Bikavér 2003

Mély bíbor színe talán még azt jelzi van a borban jövő. Illatában az erdei gyümölcsök mellett némi vaníliásság, szépen. És, hogy legyen, ami a hátára veszi az elkövetkező években, cSAbInKNaK kicsit erőteljesebb a sav, mint ildomos lenne, amit a test nem ellensúlyoz ("de megittam" - írja jegyzetében). Talán majd megpróbáljuk még.

Ülő Bika

4. Mészáros Pál Pince Szekszárdi Bikavér 2006

Már barnába hajló karima, elegáns, telt összetett fűszeres és gyümölcsös illat (nekem kicsit lakkos is). Ízében meggy, sok, viszont a korty végét elviszi az alkohol (nálam).

3. Thummerer Egri Bikavér 2004

Mély rubin, barnába hajló szélekkel. Illata igen intenzív, izgalmas, a fahordós érlelés egyértelmű jegyeivel, de nem dominanciájával. Szájban már megosztóbb, egyértelműen ízlés szerint. Egész nagy test, érezhetően magas alkohol, ami viszont nem lóg ki sehol, csak melegséget ad a bornak. Sokrétű fűszeres, gyümölcsös, igen hosszú lecsengéssel. Szerintem mindenki szivesen itta.

2. Vincze Béla Bikavér 2005

Kóstoló közben ment a tippelgetés végig, hogy a templomablakokon betekintve megláthatjuk-e azt a bizonyos glicerines kotlát. Ott akkor úgy konstatáltam, hogy senki nem tudta kitalálni melyik bor is a Vincze Bélájé, senkinek nem tűnt ki egyik bor se a koronájával, de a jegyzeteket visszaolvasva meg kell állapítsam, hogy 4ünk közül 3an is kiemeltük ennek a bornak a jegyzetében a lefolyás vastagságát. De hogy ez a lefolyás természetes, vagy mesterséges-e, azt döntsék el a laborban, mi inkább iszunk belőle. Ittunk bizony, mert annyira vonzó és dögös volt az a konyakmeggyes, kókuszos, karamelles illat, annyira telt és kellemes, hogy ezt bizony inni kellett. Ízében is telt, konyakos, cseresznyés, érett cigánymeggy hosszan, és símogatóan. Alig maradt el a nyertestől, és mivel ára harmad annyi, így vitathatatlanul az est bora. És másnap semmi bajunk nem volt, szóval nem fog gondot okozni venni belőle még egy palackkal.

1. Csutorás Aranycsapat sorozat, Kocsis Sándor Egri Bikavér Superior 2006

Igaz közel volt a Vincze Béla bora, de azért egyértelmű első volt azon az estén. Mint egyetlen superior, azért ezt el is vártam, de hozta is, amit kellett. Átláthatatlan mély bíbor szín, illatában málna, banán és erdei gyümölcsök, jó vastag, érezhető, tetszetős hordópörkölési jegyekkel. Testes, hosszú, igazán szép és egyensúlyos.

Egyetlen superiorunk elvitte a pálmát, de szorosan a nyomában meghurcolt Bélánk. Alapvetően alsókategóriás, a minden napok bikavérei kerültek kóstolásra, de csalódást nem okoztak, árukat megérik. Az ócska párszázás vacakokat meg illene eltüntetni végre a picsába.

Szólj hozzá!

Címkék: szekszárd kadarka promontorbor eger bikavér heimann tóth istván thummerer csutorás eszterbauer mészáros pál vincze béla superior

A bejegyzés trackback címe:

https://fussonakineknincsbora.blog.hu/api/trackback/id/tr911583605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása